lees alles over de (online) buyer journey
Een buyer journey. De kans is groot dat je hier al eens van hebt gehoord. Het is een veelgehoorde term in de wereld van inbound marketing en communicatie. Maar wat is het nou precies? En waarom is het belangrijk om de buyer journey van jouw bijbehorende buyer persona's in kaart te brengen? Daar vertellen we je graag meer over!
De basis van de buyer journey draait om inzicht. Waar bevindt jouw ideale klant zich in de koopreis, op weg naar een aankoop? Hoe meer inzicht je hebt in de verschillende fases van de buyer journey, hoe beter je hier op in kunt spelen met je marketingkanalen. Dit doen we op basis van het buyer journey model, welke bestaat uit drie verschillende fases. Later lees je hier meer over.
Wanneer je aan de slag gaat met het opstellen van een buyer journey is het allereerst belangrijk dat je de verschillende buyer persona’s in kaart brengt. Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van jou ideale klant op basis van gedrag en doelen. Met de persoonlijkheid, kennis en eigenschappen van deze vastgestelde buyer persona’s ga je de koopreis namelijk afleggen.
Stel, je hebt een klant met de naam Marit. Als je weet hoe Marit denkt en welke wensen, behoeften, uitdagingen, bezwaren en doelen zij heeft, dan heb je een solide basis voor je buyer journey. Je weet precies welke vragen zij heeft en welke vragen jij aan haar kunt stellen om haar behoeften beter in kaart te kunnen brengen. Hoe beter jij tijdens de buyer journey op Marit’s persoonlijke behoeften kunt inspelen, hoe groter de kans dat ze jouw klant wordt!
Aan de slag met het opstellen van buyer persona’s voor jouw bedrijf of organisatie? Bekijk dan ons artikel over buyer persona’s of neem vrijblijvend contact met ons op.
Lees alles over buyer persona’s
Het buyer journey model is opgebouwd uit drie fases. Dit zijn achtereenvolgens de awareness, consideration en decision fase. In het Nederlands worden ze ook wel de bewustzijnsfase, overwegingsfase en beslissingsfase genoemd. Je kunt het model het beste vergelijken met een trechter. Hoe smaller de trechter, hoe minder personen er zich in een fase bevinden maar hoe groter de kans op een aankoop of transactie.
We kunnen het buyer journey model goed uitleggen a.d.h.v. een voorbeeld. We gebruiken voor het gemak even Marit uit het eerdere voorbeeld. Stel, Marit ontwikkelt de behoefte om een steentje te gaan bijdragen aan het milieu en wilt graag milieubewuster gaan leven. Dit is een goed voorbeeld van iemand in de awareness fase. Vervolgens gaat Marit op zoek naar informatie over het duurzaamheid en milieubewust leven. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen of het rijden in een elektrische auto om de CO2 uitstoot te verminderen. Ze bevindt zich duidelijk in de consideration fase en is nog veel informatie aan het inwinnen zonder de voorkeur te hebben voor één merk.
Ten slotte kan Marit overtuigd raken dat ze in een elektrische auto wilt gaan rijden om het milieu te verbeteren. In de decision fase gaat ze op zoek naar verschillende merken en modellen, maar ook specifiek naar opties en/of mogelijkheden van een bepaalde auto.
De termen buyer journey en customer journey worden vaak door elkaar gehaald. Hier wordt namelijk niet hetzelfde mee bedoeld. De buyer journey is, in tegenstelling tot de customer journey, een stuk korter. Bovendien bestaat de customer journey uit meer dan drie fases. Deze is bedoeld om te bepalen welke communicatiemiddelen er ingezet gaan worden om (potentiële) klanten te benaderen. Een andere uitleg is dat de customer journey meer gericht is op loyaliteit van bestaande klanten, waar de buyer journey meer gericht is op conversie van prospects en leads.
Wij krijgen regelmatig de vraag of het voor business-to-business (B2B) ondernemingen ook interessant is om een buyer journey in kaart te brengen. Het antwoord is: Ja zeker. Hier geldt net zo goed dat jouw ideale klant ook een bepaald probleem of uitdaging heeft, waar jij met jouw product of dienst een oplossing kunt bieden.
Hoe beter je op de wensen en behoeften van je prospects kunt inspelen, hoe meer van deze prospects uiteindelijk kunnen groeien tot een waardevolle klant. De potentiële klant kan zich immers identificeren met het probleem wat je beschrijft, maar ook de oplossing die jij te bieden hebt.
Wil je de buyer journey van jouw eigen bedrijf of organisatie in kaart brengen? Daar helpen wij je graag bij. G2O is gespecialiseerd in het gedetailleerd uitwerken van een buyer journey binnen alle markten. Naast de buyer journey kunnen wij ons ook concentreren op de vervolgstappen. Denk hierbij aan merkuitingen of de boodschap die jij wilt overbrengen op je klanten. Onze focus ligt hierbij op het DNA van je merk. We geven jouw merk een unieke merkpositionering. Een merkpositionering is niets anders dan de plek die jouw merk inneemt in hoofd en het hart van mensen. Het liefst een unieke plek, natuurlijk. En niet zomaar een unieke plek; een hele waardevolle, onvervangbare unieke plek. Een diepere verbinding. Die verbinding ontstaat door je merk te laden met positieve, emotionele associaties bij de mensen die je wilt bereiken. Hoe sterker die associaties, hoe sterker de verbinding.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Of wil je meer informatie over onze werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We wandelen graag door de buyer journey van je merk heen, zodat jij meer succes en resultaat kunt behalen!