Buyer
Persona’s

Waar we goed in zijn

  • home/
  • Buyer Persona’s

Wat is jouw ideale klant? Wij brengen het samen met jou in kaart.

Je weet vast wel wat je doelgroep is. Maar weet je ook wie het is? Is het Alex, Sophie, of eerder Sterre? In een tijd dat we worden bestookt met marketing, is onze communicatie is vaak te algemeen. Klanten voelen zich maar zelden betrokken, als je ze niet écht aanspreekt. Maar wie is eigenlijk je klant? Wat zijn de problemen waar hij of zij tegenaan loopt. Wat wil je klant nou écht? Daarvoor moet je hem of haar eerst leren kennen.

Lees verder

Direct zelf aan de slag, download ‘m nu

Gratis buyer persona template

Een buyer persona moet gaan leven in jouw organisatie. Werk daarom de buyer persona uit in een visueel profiel. Om je hierbij te helpen, bieden wij jou een gratis buyer persona template.

"Binnen een gedefinieerde doelgroep zit nog steeds een enorme diversiteit aan personen."

Gijs Huisman, Founder G2O

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een profiel van je gewenste klant. Iemand die een deel van jouw doelgroep vertegenwoordigt. Naast een naam en foto, omschrijft een buyer persona leeftijd, geslacht, woonsituatie en karaktereigenschappen. Door dit te doen, ontstaan meestal twee tot vijf fictieve personen, die jouw doelgroep vertegenwoordigen. Deze personen helpen je om je klant beter te begrijpen en om ze te benaderen als echte mensen. Je praat immers makkelijker tegen een persoon dan tegen een fictieve groep.

Hoe weten we wie jouw klant is?

Samen met jou, kruipen we in de huid van de klant. Wat zijn zijn drijfveren? Zijn doelen, wensen en dromen? We verplaatsen ons helemaal, zodat we vóelen waarom de klant bepaalde keuzes maakt. Dus ook waarom hij voor jou kiest. We koppelen een woonsituatie, geslacht en een leeftijd aan elk van de persona’s die we definiëren. We geven hem of haar zelfs een naam. Op die manier richt je je communicatie niet meer op ‘jongeren’, maar op Ruud van 31, die samen met zijn vrouw in een gekocht rijtjeshuis in Veendam woont.

Van doelgroep naar mensen.

Wil je efficiënt en doelgericht communiceren, dan moet je weten tegen wie je praat. Buyer persona’s helpen om je klant te visualiseren. Zodat je personen aanspreekt, in plaats van een algemene doelgroep. Het helpt je om menselijker te communiceren. Zo wordt het makkelijker om gevoel te leggen in je communicatie en je klant te raken.

Hoe maak je een buyer persona?

Om tot een goede buyer persona te komen, doorloop je de onderstaande stappen. Dit is best een heel proces. Op internet vind je verschillende templates voor het maken van een buyer persona. Deze templates kunnen een goed hulpmiddel zijn. Alleen het invullen van een buyer persona template geeft je echter nooit dat inzicht dat je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen.

Stappen voor het maken van een buyer persona:

  1. Selecteer een groep van stakeholders binnen je organisatie
  2. Zoek samen de ‘interne waarheid’
  3. Verifieer je bevindingen door het houden van interviews met bestaande klanten: de ‘externe waarheid’
  4. Zoek naar overeenkomstige patronen
  5. Stel je buyer persona samen
  6. Visualisatie van de buyer persona
  7. Marketingstrategie bepalen

Weet jij wie jouw klant is?

Laten we samen in hun huid kruipen, zodat je ze doelgericht en efficiënt kunt aanspreken.

Gratis consultBel 030 76 33 900